امروز روزی است که سرور شهیدان عالم در راه دفاع از اسلام، به دست شقی ترین انسان ها جان شیرین خویش از کف می دهد. در رنج عظمای این ماتم، مشهد الرضا و بارگاه منور رضوی نیز هم نوا با سرزمین نینوا، به شهر و حرم ماتم زده شبیه است.
از دیشب که زائر و مجاور به نیت تداوم عزاداری و همراهی با علی ابن موسی(ع) در این ماتم بزرگ، حرمش را ترک نکرده اند، لحظه به لحظه نیز بر شمار جمعیت شیدای حاضر در حرم افزوده می شود.
در صحن و سرای حرم، تقریبا جای سوزن انداختن نیست. اقیانوسی از حضور زائران به رنگ ماتم و مشکی، در جای جای حرم مشاهده می شود.
دسته های عزاداری از گوشه و کنار ایران یا برخی کشورهای دیگر با شیوه و مسلک و مرام خود، هر کدام به نوعی در این ماتم، به عزاداری مشغولند.
شاه حسین...
آذری ها با همان شور همیشگی شان، مراسم عزایی تماشایی دارند. شاخسی واخسی یا شاهحسینگویان مراسم مذهبی شان است که در ایام ماه محرم آن را برگزار می کنند و حرم مطهر رضوی نیز میزبان آن ها شده است. آنها «شاخسی» میگویند که کوتاه شده واژه «شاه حسین» بوده و قدیمیترین مراسم عزاداری و منحصر به فرد آذریها مراسم «شاخسی-واخسی» است. نقل است که این واژه مخفف و تحریف شده شاه حسین وای حسین است.
هیا مظلوم...
بوشهری ها و جنوبی های دیگر هم دم گرفته اند با عزاداری تماشایی شان. آنها ۱۸۰۰ کیلومتر آمده اند تا عزای حسین(ع) را به حضرت ثامن الحجج(ع) تسلیت بگویند. سینه زنی سنتی جنوبی ها و چاوشی خوانی و آیین «هیا مظلوم» را برای عرض ارادت اجرا می کنند و جمعیت بسیاری گرداگرد بوشهریها جمع شده بودند تا نظارهگر آیین و رسوم این خطه از خاک ایران باشند.
روایت این ابراز عشق فقط به جنوب و غرب نیست. دسته های عزای حسینی از کاشان و گیلان، از یزد و بیرجند و خیلی شهرهای دیگر میهمان صحن و سرای رضوی شده اند.
عزاداری هندی ها و پاکستانی ها نیز همیشه پرشور بوده است. عزاداری آنها را بی شک یکی از پرشورترین ابراز ارادت ها به آقا امام حسین(ع) است و زائران زیادی از کشورمان آنها را همراهی می کنند.
تمام قد، در خدمت زائران
در این میان، خادمان بارگاه نور و رضا نیز برای خدمت به زائران آشنا و غریب، لحظه ای درنگ و توقف ندارند.
به مناسبت این ایام محرمی، اقصی نقاط صحن و سرای رضوی با نصب ۴ هزار مترمربع کتیبه مناسبتی و پارچه و پرچم مشکی سیاهپوش شده و حال و هوای ماتم و عزای ایام سوگواری شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) را در نگاه ارادتمندان انیس النفوس(ع) دوچندان کرده است.
در مجموع ۱۵ کتیبه بزرگ مناسبتی اعم از ۷ کتیبه بر بالای ایوانهای صحنهای انقلاب اسلامی، آزادی، جمهوری اسلامی و گوهرشاد، ۵ کتیبه در ضلع شمالی صحن پیامبر اعظم(ص) و ۳ کتیبه در بالای ورودیهای بستهای شیخ طوسی، طبرسی و نواب صفوی نصب شده است.
نصب گسترده کتیبههای دیواری مشکی در صحنهای مختلف، اهتزاز پرچمهای مشکی بر سر درب بستهای ورودی حرم مطهر و برخی از صحنهای پیرامونی از جمله صحن پیامبر اعظم(ص) و نصب کتیبه و پارچههای مشکی در دور نقاط مرتفع حرم مطهر همچون گلدستهها، سقاخانهها و نقارهخانه، سیاهپوشی محرمی اماکن متبرکه رضوی را بیش از پیش کرده است.
خادمان بارگاه رضوی ۲۰ کتل در حوضهای برخی از صحنهای مرکزی و نورآرایی ویژه محرمی در شبها با روشن شدن ال ای دیهای نصب کرده اند.
مجموعه گلآرایی و گیاهآرایی حرم مطهر در صحنها و محافل و مجالس نیز متناسب با ایام سوگواری سید و سالار شهیدان امام حسین(ع) و یارانشان انجام شده است.
در این میان شاهد فرشآرایی ویژه در خطبه شب عاشورا و شام غریبان، هستیم.
پذیرایی در چایخانهها و موکبهای رضوی با مشارکت موکبها و خادمیاران رضوی، آماده پذیرایی از زائران و مجاوران با توزیع اقلامی همچون چای و شربت در شیفتهای مختلف در حال انجام است.
۹ موکب خدمترسان مشهدی نیز با توزیع غذای گرم، میان وعده و نوشیدنیهای سرد و گرم و ارائه خدمات فرهنگی، سلامت و... در ۵ محور در حریم بارگاه ملکوتی رضوی مشغول پذیرای دلدادگان خاندان عصمت و طهارت(ع) است.
نظر شما